BydelsNytt omtaler Freidig alpin sin skibyttedag
Postet av Freidig, Alpin den 10. Nov 2017
Flere skiklubber arranger i november såkalte byttedager. -Viktig for rekrutteringen, mener Geir Fische i Freidig Alpin.
Jan Vestre – Publisert: 11:10 – 10.11.2017
-Skal alpinsporten få flere barn og unge ut i bakkene må terskelen for å begynne være lavest mulig. Skibyttedager hvor man kan kjøpe utstyr til en rimelig er i så måte et godt virkemiddel.
Fische har i mange år vært med å arrangere byttedager.
-Det ligger vinterutstyr for hundretusenvis av kroner og støver bort i trønderske kjellere og loft. Dette er utstyr som barn og unge kan dra nytte av.
Skibyttedag
Freidig Alpin arrangerer sin byttedag i samarbeid med Strindheim ski og avholdes lørdag 18. november.
-Vi tar i mot utstyr for videresalg og eventuelt donasjoner fra onsdag 15. til og med fredag 17. november. Innlevering skjer i de gamle lokalene til Flisekompaniet ved Hank Sport i Fagerborgveien. Det er også her selve skibyttedagen avholdes.
Fische forteller at man tar imot alt som har med vintersport å gjøre.
-Alpinski, langrennsski, staver, hjelmer, briller, klær, skøyter og pulker. Alt er av interesse. Man kan selv sette ønsket salgspris. Er man i tvil om hva det man leverer inn er verdt er vi behjelpelig med å vurdere prisen.
Ifølge Fische har gjenbrukstanken fått godt fotfeste også blant utøvere innen alpin.
-I Freidig kjøper utøverne ofte utstyr seg i mellom og utstyr går i arv. Dette da stadig flere ser at brukt utstyr i mange sammenhenger er like bra som nytt. Det er uansett med på å holde kostnadene nede noe som igjen gjør at vi klarer å holde på de unge utøverne lenger.
Freidig Alpin
Frem til begynnelsen av 90-tallet var det flere aktive alpinklubber ute i Trondheims bydeler. I dag er situasjonen en noe annen.
-Vi skulle gjerne sett en større rekruttering til alpinsporten rent generelt, men som klubb trenger man ikke alltid være så stor for å drive godt. Freidig Alpin er en relativt liten klubb men har siden starten i 1961 allikevel fostret flere gode alpinister som har vært innom landslaget.
Fische mener en klar treningsfilosofi er viktig skal man skape resultater både på utøver- og klubbnivå.
-I Freidig Alpin legger vi stor vekt på at det ikke er foreldrene som skal trene barna men utdannede trenere som selv har vært eller er aktiv i sporten. Det viktigste er allikevel at barna trives i bakken og sammen med sine klubbkamerater. På Vassfjellet har vi et eget samlingspunkt i «Freidigbua» som er med å skape et godt miljø både blant utøvere og foreldre.
Fische mener det er flere grunner til å fremsnakke alpin som organisert breddeidrett.
-I «skoleidretter» som håndball og fotball er treningen som regel alders- og kjønnsdelt. I alpinmiljøet trener derimot gutter og jenter sammen. Yngre utøvere trener også ofte sammen med de eldre. Alt dette er med på å skape et godt miljø.
Fredig Alpin har i dag flere treningsgrupper.
-De yngste i Freidig alpin er i gruppe U10 hvor minstealder er 5 år. I denne gruppen vil vi gjerne ha flere utøvere. «Kravet» for å starte er at man må kunne ta heisen selv eller sammen med en foreldre. Det er fast trening på torsdager mellom 18.00 og 20.00 med en sosial pause midt i, forteller Fische som avslutter med følgende melding til alle småbarnsforeldre.
-Tenk å være 6 år og stå på toppen av en bakke og vite at man kontrollerer farten og utfordringene helt selv. I et stadig mer overbeskyttende bomullsamfunn gir dette barna en utrolig mestringsfølelse vi ønsker at flere skal få oppleve.
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.